Maksupäätteet – maksupäätevaihtoehdot Suomessa

Nykypäivänä vain harva käyttää ostostensa maksamiseen käteistä rahaa, ja erilaiset maksu- ja luottokortit ovatkin yhä vain yleistymään päin. Maksukortit itsessäänkin ovat kokeneet muutoksia, sillä ennen magneettijuovasta luettu kortti on tehnyt tilaa sirukorteille.

Sirulta luettava kortti toimii lähes reaaliaikaisesti, mikä taasen asettaa haasteita maksupäätteelle, eli sille koneelle, joka lukee maksukortin ostosten tekemisen yhteydessä.

Maksupäätemarkkinat ovat laajat

Johtuen maksupäätteiden nopeasta yleistymisestä ja niiden yhä kasvavasta tarpeesta, on Suomeenkin rakentunut hyvin laaja ja kattava maksupäätemarkkinoiden valikoima. Maksupäätteen valinta voi tuntua hyvinkin haasteelliselta tehtävältä, koska valikoimaa todella on paljon. Silti helpotusta urakkaan tuo se seikka, että kaikki maksupäätteet ja kortit ovat keskenään yhteensopivia.

Tällä maksupäätteiden keskinäisellä yhteensopivuudella on pyritty takaamaan maksuliikenteen sujuvuus kaikkialla maailmassa, sillä olisihan se hyvin vaikeaa, jos jokaisella maalla olisi omat maksupäätteensä ja korttinsa. Suomessakin käytössä olevat maksupäätteet ja kortit ovat EuropaynMastercardin ja Visan kehittämän sirukorttistandardin mukaisia.

Kannettava vai pöytämallin maksupääte?

Maksupäätteen valinta riippuu paljolti siitä, millaisissa olosuhteissa sitä on tarkoitus käyttää. Esimerkiksi ravintoloissa ja julkisissa kulkuvälineissä, jossa rahastaminen ei tapahdu kassalla, on kannettavan maksupäätteen käyttäminen välttämätöntä. Se on kevyt ja helppo kuljettaa ja se mahdollistaa kortilla maksamisen missä tahansa.

Pöytämallin maksupääte sen sijaan soveltuu parhaiten käytettäväksi kauppojen ja liikkeiden kassoilla – paikoissa, joissa maksaminen tapahtuu aina samassa paikassa. Pöytämallin maksupäätteet ovat käytössä nopeita ja turvallisia ja ne soveltuvat kaikenlaisten maksukorttien lukemiseen.

Joskus tarvitaan miehittämätöntä maksupäätettä

Aina ei ole mahdollista, että henkilökunta olisi valvomassa maksupäätteiden käyttöä. Tällöin puhutaan miehittämättömistä maksupäätteistä, joita tapaa esimerkiksi julkisissa parkkihalleissa. Ne toimivat aivan tavallisen maksupäätteen tavoin, mutta niiden käyttämistä valvotaan yleensä vain kameroin – henkilökuntaa ei siis ole paikalla.

Luottokortti.org
Logo