Miten tarkistan omat luottotiedot?

Luottotietorekisteri on rekisteri, johon talletetaan henkilöiden, yritysten ja yhteisöjen luottotietoja, eli käytännössä tietoja heidän tai niiden maksukyvystä ja maksuhalukkuudesta. Luottotietoja voi kysyä ja niitä luovutetaan vain laissa mainittuihin tarkoituksiin.

Tietojen kysyminen ja käyttö luvattomiin tarkoituksiin ja luovuttaminen kolmansille osapuolille on rangaistava teko. Muiden kuin omien luottotietojen tarkistaminen on maksullista.

Luottotietomerkintä

Luottotietomerkintää ei saa automaattisesti laskunmaksun viivästyttyä tai laskun siirryttyä perintään, vaan sen rekisteröintiin tarvitaan tuomioistuimen päätös. Tällöin laskunmaksu on viivästynyt tavallisesti yli 6 kuukautta.

Kulutusluottosopimusten laiminlyönnistä merkinnän voi saada jo 60 vuorokauden myöhästymisen perusteella suoraan luotonantajan ilmoitukseen perustuen. Tällaisia kulutusluottosopimuksiin perustuvia rahoitusmuotoja ovat esimerkiksi luottokortit, osamaksukauppa ja pikaluotot. Luottotietomerkinnästä ilmoitetaan aina asianosaiselle henkilölle. Luottotietomerkinnän normaali talletusaika on kolme vuotta. Tietyissä tapauksissa talletusaika voi kuitenkin olla tätä lyhyempi tai pidempi.

Luottotietojen tarkistaminen

Jokainen voi tarkistaa omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa osoitteessa asiakastieto.fi tai vierailemalla Asiakastiedon kuluttajaneuvonnassa. Jokaisella on myös oikeus tietää, kuka luottotietoja on kysynyt. Tätä lakisääteistä oikeutta käyttämällä pystyy selvittämään luottotietorekisterissä kullakin hetkellä olevat tiedot itsestä sekä mahdolliset jo poistetut merkinnät.

Tietojaan tarkastavan tulee todentaa henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, ajokortilla tai passilla tai postitse lähetetyn pyynnön kohdalla niiden kopiolla. Luottotietojen kysyminen ei onnistu puhelimella tai sähköpostilla juuri henkilöllisyyden todentamispakon takia. Jos tarkistusoikeutta käyttää useammin kuin kerran vuoden aikana, tarkistamisesta peritään 10 euroa kerralta.

Yksityishenkilön kohdalla toisten yksityishenkilöiden luottotietojen tarkistaminen tulee ajankohtaiseksi lähinnä asunnon vuokrauksen yhteydessä. Tällöin luottotietojen tarkistaminen on maksullista. Yritykset sen sijaan tarkistavat yksityishenkilöiden luottotietoja tiuhaan tahtiin ja merkintä rekisterissä voikin hankaloittaa elämää yllättävän paljon. Esimerkiksi asunnon vuokraaminen, luottokortin hankkiminen ja luoton saaminen voivat maksuhäiriön takia jäädä tekemättä.

Luottokortti.org
Logo