Yhdistelmäkortit – pankki- ja luottokortti samassa kortissa

Yhdistelmäkortit ovat kortteja, joissa on sekä pankki- että luotto-ominaisuus. Käytännössä asiakas ilmoittaa ostoksia tehdessään maksun yhteydessä kumpaa kortin puolta haluaa käyttää maksamiseen. Myös nostoautomaateista voi rahaa nostaa joko suoraan omalta tililtä tai luotolla, missä tapauksessa asiakkaalta peritään nostosta pienehkö palvelumaksu.

Asiakas voi itse sopia kortin käteisnosto- ja ostorajat pankin kanssa. Useimmiten kortin luottopuolelta voi myös siirtää rahaa omalle tilille verkkopankin kautta.

Yhdistelmäkortilla maksaminen

Debit-puolta käytettäessä ostokset veloitetaan korttiin liitetyltä tililtä muutaman päivän kuluessa ostotapahtumasta. Maksuajallisella puolella tehdyt ostokset laskutetaan asiakkaalta kerran kuussa kotiin lähetettävällä laskulla. Kun lasku maksetaan eräpäivänä, ei ostoksista mene lainkaan korkoa vaan asiakas saa keskimäärin 40 päivää korotonta maksuaikaa. Jos kortin luottokorttiominaisuus on otettu käyttöön, ei laskua tarvitse maksaa eräpäivänä, mutta summasta menee korkoa.

Visa Electron -korttia lukuun ottamatta useimmat pankit eivät enää myönnä puhtaita maksuaikakortteja vaan kaikissa korteissa on sekä debit ja credit -puoli. Uusilla kansainväliseen käyttöön suunnitelluilla korteilla maksaminen on tuottanut vaikeuksia erityisesti vanhemmalle asiakaskunnalle, koska automaateissa ja kauppojen maksupäätteissä on valittavana ainoastaan englanninkieliset termit debit ja credit. Termit sekaantuvat helposti samanlaisuutensa takia, jolloin asiakas saattaa käyttää kortin luotto-ominaisuutta vahingossa. Luottopuolen käyttö on usein asiakkaan kannalta hintavampaa, koska siitä peritään esimerkiksi automaattinostoissa pieni palvelumaksu.

Joustavuutta kotimaassa ja ulkomailla

Ulkomailla yhdistelmäkortilla tehdyt maksut veloitetaan aina luottopuolelta, samoin useissa verkkokaupoissa tehdyt ostokset. Korttia hankkiessaan kannattaa tutustua kortin ominaisuuksiin ja toimivuuteen kotimaassa ja ulkomailla. Suurin osa yhdistelmäkorteista toimii maailmanlaajuisesti, mutta on myös olemassa kortteja, jotka toimivat huonosti kotimaan tai Euroopan ulkopuolella. Pankki saattaa myös rajoittaa kortin käyttörajoja asiakkaan tulotason tai maksukäyttäytymisen perusteella.

Luottokortti.org
Logo