Miten toimia, jos luottokortti katoaa?

Suurin osa ihmisistä omistaa yhden tai useamman pankki- tai luottokortin. Kortilla maksaminen on vaivatonta ja luottomahdollisuus luo vapautta ja turvaa, mutta vääriin käsiin jouduttuaan etenkin pankkitiliin yhteydessä olevat kortit voivat romuttaa talouden kertarysäyksellä. Onkin tärkeää tietää kuinka toimia, jos luottokortti katoaa.

Tallenna sulkunumero matkapuhelimeen

Jos huomaa luottokorttinsa kadonneen tai epäilee, että on joutunut varkauden uhriksi, on toimittava välittömästi. Kannattaa varautua hätätilanteisiin ottamalla ennalta selvää kortin myöntäneen tahon ilmoittamasta sulkunumerosta, johon katoamisilmoituksen voi tarpeen tullen tehdä. Kun katoamisilmoitus on tehty, vastuu kortin käytöstä siirtyy pois kortinhaltijalta.

Pankkien sulkupalvelun numero on toiminnassa vuorokauden ympäri, ja sitä kautta saa suljettua minkä tahansa suomalaisen pankin myöntämät pankki- ja yhdistelmäkortit sekä Visa- ja MasterCard -kortit. Pankkien sulkupalvelu toimii Suomessa numerossa 020 333. Jos kortti katoaa ulkomailla, sulkupalvelun numero on +358 20 333. On viisasta tallentaa sulkupalvelun numero matkapuhelimeen.

Tee rikosilmoitus

Jos kortti katoaa varkauden seurauksena, on erityisen tärkeää toimia nopeasti, sillä varkaiden käsiin jouduttuaan taloudelliset menetykset voivat kasvaa merkittäviksi silmänräpäyksessä. Katoamisilmoituksen jälkeen korttia ei voi enää käyttää, mutta varkaudesta on syytä tehdä rikosilmoitus poliisille. Pankit voivat pyytää väärinkäytöstapauksissa asiakkaalta myös kirjallisen reklamaation, johon on hyvä liittää kopio poliisille tehdystä rikosilmoituksesta, mikäli kyse on ollut varkaudesta.

Luottokortti.org
Logo